.
Haptotherapie is gericht op de bewustmaking van gevoelens en maakt daarbij gebruik van gesprekken, oefenvormen en aanraken. Binnen deze veilige ‘oefenruimte’ kun je ontdekken wat je bij verschillende situaties voelt, wat dit gevoelsmatig voor je betekent en waar lichamelijke of geestelijke blokkades liggen. Je leert letterlijk ‘beter voelen’.
Vaak ervaar je na een aantal behandelingen dat je gevoelens van onzekerheid, boosheid of verdriet eerder bij jezelf herkent. Tevens kunnen je nagaan waar deze gevoelens vandaan komen, in welke situaties ze optreden en hoe je er beter mee kunt omgaan.
Een groot aantal klachten waar cliënten mee komen, beweegt zich op het grensgebied van lichaam en geest. Stress, hoofdpijn, rugpijn, hyperventilatie, slapeloosheid en maagpijn zijn maar enkele voorbeelden. Vaak staan deze klachten niet op zichzelf, maar hebben zij een onderliggende oorzaak. Het zijn symptomen, signalen waarmee het lichaam aangeeft dat er iets aan de hand is.
.
De haptotherapie is niet gericht op het bestrijden van deze symptomen, maar te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en die op de juiste wijze te interpreteren. Hierdoor leer jezelf kennen met je eigen mogelijkheden en grenzen, gevoelens en blokkades. Je leert de oorzaken van je klachten herkennen en aan te pakken. Je bent dan in een veel eerder stadium in staat te voelen dat je de grenzen van je belastbaarheid aan het overschrijden bent of dat je opnieuw in een situatie verzeild dreigen te raken die je eigenlijk niet wilt.
Overigens is pijn niet altijd te vermijden. Niet voor elke kwaal is een oplossing. De haptotherapeut kan patiënten met chronische klachten echter helpen hun veerkracht en belastbaarheid te vergroten, zodat zij beter met deze pijn om kunnen gaan.